Skip to Menu Skip to Search Свържете се с нас. Bulgaria Интернет страници и езици Skip to Content

Хесус Окампо

Мениджър по бизнес осигуряване

Лагос, Нигерия

„Спомням си много добре колко трудно ми беше, когато преди почти 20 години започнах работа в SGS като служител по обработка на данни. Започнах на ниска позиция в офиса в Манила към отдела за икономически отношения (който сега се нарича „Услуги в сектор „Правителства и институции““), преди да се преместя по корпоративната стълбица на SGS и да започна да работя в чужбина. Искам да ви кажа, че всеки може да постигне успех, по всяко време, на всякаква възраст, на всяко място, ако му бъде дадена правилната възможност. Просто трябва да работите упорито и да вярвате, че можете да го направите.

Всичко започна, когато бях изпратен да работя в Лагос, Нигерия през януари 2008 г., първоначално за шест месеца, по международен проект за създаване на отдел за поддръжка на GIS. Трябваше да се адаптирам и за мен това беше преживяване, което промени живота ми, но аз продължих да бъда фокусиран, да мисля положително за ежедневните предизвикателства и да очаквам с нетърпение бъдещите възможности. Научих много за работата, за страната, нейния език, хора и култура, като излизах и се срещах с местни хора не само в града, но и в други части от страната. Със сигурност, тук е много по-различно от моята страна, но да излезеш извън зоната ти на удобство може да се окаже и голямо лично преживяване.

Общо взето, животът като чужденец е много ценно преживяване, но има и много предизвикателства, с които се сблъскваме в резултат на преместването в чужда държава. Животът в чужбина и срещите с местните хора и чужденци от различни култури може да доведе до известна степен на „културен шок“ (както и друга хронична „болест“, наречена носталгия). Всички хора, които живеят или пътуват в чужбина, страдат от носталгия в даден момент, и аз не правя изключение. Но за мен всичко е относително. Можеш също така да приемеш неизбежното, да не похабяваш енергията си, да не се ядосваш от дребните неудобства, а просто да живееш пълноценно.

Въпреки че съм пътувал често по време на кратките ми командировки в чужбина и имах шанса да посетя и други офиси на SGS, това е първата ми дългосрочна задача в тази богата на нефт страна и моят първи опит като „новак“ или „бял чужденец“, както често ни наричат тук в Нигерия.

Живея в Лагос, един от най-гъстонаселените градове в Западна Африка. Средата може да не е толкова мултикултурна като във Великобритания, Хонконг, Китай или Ню Йорк, но си има свой уникален чар.

Шофирането в Лагос е истинско изкуство! Описвам го като контролиран хаос. Бях изумен колко близо се разминават една до друга колите, токомбос (местните автобуси) и скутерите (наречени окадас), без да се сблъскат. Имах шанса да вечерям с местните колеги в един нигерийски ресторант и за мен беше удоволствие да опитам ястия като амала, сладки картофи, нкоби, Фуфу, мои-мои, месо суя, егуси и пикантна супа (традиционно и много лютиво нигерийско ястие), както и местна бира. Също така имах удоволствието да опитам напитка, наречена „Чапман“ (плодова безалкохолна напитка, съдържаща Спрайт, оранжада, Ангостура битер и концентриран сок от касис), докато слушам местна музика от P Square и Wande Coal.

Вече три години съм тук и скоро ще си тръгна, за да поема нова международна задача, но няма да забравя един от поздравите, който чух при пристигането ми по време на първото посещение в Лагос: „Добре дошъл“. И наистина оттогава се чувствам добре дошъл“
Юли 2011

Тревър Хардън

Мениджър по сканиране

Порт Харкорт, Нигерия

„Когато бях млад, никога не съм си представял, че някой ден може да живея в чужбина. Като повечето хора винаги съм искал да пътувам и да посещавам нови места, но първоначално идеята да заживея в нова културна среда ми се стори доста плашеща. Но считам, че това бе едно от най-правилните решения в целия ми живот.

Животът в чужбина ми позволи да придобия изключително богат опит и изцяло ново отношение към живота. Работата и животът с хора от различна култура ми показаха, че това, което аз считам за нормално, е напълно различно от гледната точка на другите. Моят начин за справяне с даден проблем може напълно да се различава от начина, по който другите биха се справили с него. Като видях тези фундаментални различия в действие, се научих да се адаптирам и да подобрявам целия си подход към работата и живота.

Всяка държава и култура си има своите уникални различия и предимства. Роден съм и съм израснал в Англия и продължавам да обичам родината си, но след като видях толкова много от света, осъзнах колко много могат да ми предложат другите страни.

Животът в чужбина понякога е труден, особено сега, когато съм женен и имам дъщеря. Но благодарение на отличните условия за настаняване и платените такси за обучение, ние получаваме възможност да поддържаме добър стандарт на живот в страна, чийто климат е по-добър, отколкото в моята родина. Фактът, че SGS плаща тези разходи, също ни позволява да спестим повече, отколкото бихме могли, ако работехме в родната си страна.

Имах късмета в хода на моята кариера да работя в 5 различни страни на 3 континента, както и да посещавам други страни във връзка с краткосрочни назначения. Очаквам да се преместя в друга държава и да се изправя пред нови предизвикателства през 2012 г. или 2013 г.“
Юли 2011

Андрей Ковал

Мениджър „Управление на договори“

Китай

„След като работих три години за чужденци, назначени в компанията, през 1996 г. изведнъж се оказах на тяхното място, когато ме повишиха и напуснах Украйна, за да замина за Китай. В онези дни, наистина мога да кажа, че това бяха два съвършено различни свята.

Като служител от друга страна, ти си скъпа стока, и от теб се искат резултати. А не може да имаш резултати, ако не познаваш средата. Бързо се научаваш как да се усмихваш, как да говориш, как да слушаш, да ходиш, да шофираш, да ядеш, да преценяваш и още много неща за новата си страна. Най-важното - трябва да се научиш да приемаш, че хората са различни. И трябва да учиш бързо, иначе си вън от играта.

Прилича на това да бъдеш знаменитост. Новините за теб се разпространяват със скоростта на горски пожар, а колегите на стотици километри от теб знаят за всяко твое движение. От теб се очаква да споделяш знанията си за света с останалите служители, които искат да знаят колко сурова е зимата в Сибир, или какво обядват хората там.

И разбира се, най-важното - трябва да работиш! Чуждестранните служители са като витамини - те са от съществено значение за доброто функциониране на всичко. Може да се освободите от тях (което така или иначе се случва накрая), но ако те са направили каквото се е очаквало от тях, след себе си те оставят дейности на наистина международно ниво.

Като претеглим всичко, това е един много вълнуващ живот, който малцина биха заменили, за да се върнат към предишната си рутинна дейност."
Юли 2011

Роб Париш

Bицепрезидент

Феърфилд, Ню Джърси, САЩ

„Първоначално се присъединих към Индустриалния сектор на SGS като техник по безразрушителен контрол в Австралия през септември 1986 г. и през следващите три години живях в Карата, Западна Австралия. Станах ръководител на „Радиационна безопасност“ и провеждах и други проверки на потребителски стоки в района. След изграждането на рафинерия за втечнен природен газ в Карата се завърнах в Пърт като Регионален супервайзор по контрол на качеството за Западна Австралия.

През 1991 г. бях прехвърлен в Аделаида, Южна Австралия, където заех поста на старши радиограф/супервайзор по договорите за сектор „Индустриален“. Беше ми дадена възможност да започне едновременно обучение за работата в секторите „Нефт, газ и химикали“, „Минерали“ и „Земеделие“ и станах Координатор на „Правителства и институции“ в Южна Австралия . През този период SGS ми даде възможност да започна обучение за получаване на Асоциирана диплома по мениджмънт чрез местния Технически полувисш институт и станах Ръководител на услугите по технически контрол (EIS), като отговарях за всички дейности за безразрушителен контрол, потребителски и индустриални услуги в Южна Австралия и Северната територия.

През 1993 г. стартирах дейността на SGS International Certification Services Pty Ltd в Южна Австралия и взех по-активно участие в общото управление в щата. През 1995 г. бях назначен за бизнес мениджър по „Контрол на храните“ за правителството на Южна Австралия, както и по „Сертификационни услуги“. През 1996 г. бях назначен за бизнес мениджър на всички дейности в Южна Австралия.

През 1997 г. получих чудесната възможност да замина за Виетнам със SGS, като заместник-главен директор/бизнес мениджър на секторите за тестване на потребителски стоки, индустриален и правителства и институции. През 2004 г. бях назначен за управителен директор на оперативния отдел във Виетнам и в допълнение станах вицепрезидент на „CTS Global Food“.

Останах във Виетнам в продължение на осем години, които, трябва да призная, бяха осем от най-хубавите години в живота ми. През 2005 г. бях изправен пред ново предизвикателство, което ме отведе в Индонезия като управителен директор оперативния ни отдел в Индонезия. В края на 2008 г. SGS ми предложи прехвърляне в САЩ, където да поема предизвикателството да стана управителен директор на оперативния отдел на CTS САЩ. Тук продължавам да бъда и в момента, като заемам и поста вицепрезидент на „CTS Global Food“.

Трябва да призная, че възможностите, които SGS ми предостави, не само в професионален план, но и в личен, бяха забележителни. Те ми предложиха обучение и външно развитие, дори възможността да участвам в кратък курс по лидерство за резултати и развитие в Международния институт за развитие на управлението в Швейцария. SGS не само подкрепи, но и насърчи моето развитие. Имах изключителния късмет да прекарам близо 25 години в SGS на различни позиции и в различни страни и за нищо на света не бих заменил този свой опит.“
Юли 2011