Организация за сертифициране на безглутенови храни
Организацията за сертифициране на безглутенови храни (GFCO) е доброволна програма, разработена през 2005 г. от Групата за глутенова непоносимост (GIG). В момента това е най-голямата и най-бързо развиваща се организация за сертифициране на безглутенови храни в Северна Америка, която сертифицира хиляди продукти.
Изисквания за сертифициране
GFCO прилага строги стандарти, за да гарантира на потребителите с целиакия и глутенова непоносимост безопасността на техните храни:
- Всички готови продукти, носещи логото на GFCO, трябва да съдържат 10 ppm или по-малко количество глутен.
- Всички съставки на сертифицираните от GFCO продукти трябва да съдържат 10 ppm или по-малко количество глутен.
- Продуктите, сертифицирани от GFCO, не трябва да съдържат съставки на основата на ечемик.
- Готовите продукти и високорисковите суровини и съоръжения трябва да се подлагат на непрекъснато тестване.
- Всички предприятия, произвеждащи сертифицирани от GFCO продукти, трябва да се подлагат на одит поне веднъж годишно и редовно да изпращат готовите продукти на GFCO за преглед.
- За да получат сертифициране от GFCO, компаниите трябва да спазват всички правителствени разпоредби, касаещи алергени, етикетиране на безглутенови продукти и добри производствени практики.
Стъпки за сертифициране
- Кандидатствайте за програмата на GFCO и посочете информация за всички продукти и съоръжения, които бихте искали да бъдат сертифицирани.
- Извършете анализ на пропуските, за да се подготвите за одит на място.
- Резервирайте вашия одит със SGS.
- Подложете се на одит и получи разрешение да използвате логото на GFCO.
- Поддържайте целостта на вашето сертифициране, като организирате годишен одит на предприятието и изпращате вашите резултати от анализ на глутена.
Научете повече за програмата на GFCO.
Какво предлагаме
Като водеща световна компания в областта на проверките, одитите, сертифицирането, тестването и верификацията, SGS предлага широка гама от решения, които отговарят на вашите нужди за безопасност на храните:
- Анализ на пропуските и предварителна оценка за одит: подробен преглед на съществуващата система за управление на алергените/глутена на вашата компания и сравнителен анализ в съответствие с GFCO.
- Сертифициране: в съответствие с GFCO. Одитите на GFCO могат да бъдат комплексни (например с одити на GFSI) или самостоятелни.
- Тестване:цялостно тестване за откриване на глутен в храните с използване на методологии за тестване като полимеразна верижна реакция (PCR) или ензимосвързан имуносорбентен аналитичен тест (ELISA) за определяне на наличието на ниски нива глутен.
- Обучение: предназначено за покриване на изискванията на GFCO и всички аспекти на управлението на риска от алергени/глутен и неговото ефективно прилагане.
Свържете се с нас още днес, за да обсъдите вашите изисквания с експерт по безопасност на храните.